For dig, som modtager kortbetalinger via Swedbank, har vi samlet det vigtigste du har brug for at vide om det nye direktiv.

Hvad er PSD2?

PSD2 (Payments Services Directive 2) er et nyt revideret europæisk rammeværk for regulering af betalingstjenester inden for EU.

Hvornår træder de nye regler i kraft?

I Danmark træder den nye lov om betalinger i kraft den 1. januar 2018.

Hvilke ændringer er sket I vilkår og forskrifter gældende PSD2?

Den 1 December 2017 ændredes Generelle Vilkår punkt 2.2 samt punkt 21. AV Generelle Vilkår 2017-12

Lovgivning omkring teknisk standard

Parallelt med PSD2 fremlægges et forslag til teknisk standard, RTS (Regulatory Technical Standards) som skal støtte alle dele inden for PSD2, ikke kun kortkøb. For kortkøb er den vigtigste del kravet om mere sikker identifikation/autentifikation, det vil sige hvordan identifikation af kortkunden skal gennemføres ved kortkøb og efterfølgende særskilt via hjemmeside og app.

Hvornår begynder den nye tekniske standard at gælde?

Der pågår et arbejde med at fremlægge et forslag. Når forslaget godkendes inden for EU tager det 18 måneder fra forslaget godkendes, inden standarden træder i kraft, altså i løbet af 2019.
 

Hvordan påvirker PSD2 dig som modtager kort?

Videredebitering

Lovgivningen ændres ved at forbuddet mod videredebitering / Surcharge også kommer at omfatte kreditkort, dog kun private kort, som er udstedt af en kortudsteder inden for EU. Dette medfører at det bliver ulovligt at pålægge gebyr – også kaldet at surcharge - på betalingskort udstedt til private kortholdere inden for EU/EØS.

De omfattede korttyper er: Mastercard (Debit og Kredit), Visa (Debit og kredit) samt Dankort / Visa-Dankort.

Det vil fortsat være tilladt at pålægge gebyr på betalinger foretaget med firmakort eller med kort udstedt udenfor EU/EØS.

OBS! Forbuddet mod at surcharge gælder for transaktioner i alle transaktionsmiljøer (fysisk handel, online handel, post-/telefonordresalg og salg i ubetjente terminaler).

Hvad sker der nu – og hvad skal man gøre, hvis man fortsat ønsker at surcharge?

Det der kommer til at ske er at surcharging opsætningen i din terminal pr. 1. januar muligvis vil blive nulstillet fra din terminalleverandørs side, således at der ikke længere vil blive pålagt gebyr på nogle kort.

Såfremt du ønsker at fortsætte med at surcharge på de kort hvor det stadig er tilladt (Firmakort og kort udstedt udenfor EU/EØS) skal du kontakte Swedbank support på telefon +45 70 300 123 eller skrive en mail på .

Kortkøb med ukendt slutbeløb

Samtidigt med at PSD2 træder i kraft stilles der højere krav til brancher, hvor men ikke præcist ved, hvilket slutbeløb som belastes kortkunden. Disse brancher er eksempelvis biludlejning, hoteller, parkering og brændstof. I disse tilfælde gælder der øgede krav om at informere kortkunden inden kortkøbet om hvilket beløb, der bliver reserveret på kortet og at kortkunden skal acceptere dette beløb, inden transaktionen gennemføres.

Salg via internet og app

Swedbank Card Services kommer i fremtiden til at stille krav om at 3D Secure er aktiveret ved salg via hjemmeside og app. Kortudsteder kommer også til at øge kravene til mere sikker identifikation ved hvert kortkøb, men tidsplanen for dette afhænger af hvornår den tekniske standard (RTS) besluttes.

3D Secure er henholdsvis Visas (Verified by Visa) og Mastercards (Mastercard SecureCode) metoder til sikker identifikation af kortkunder ved internetkøb.. Kontakt din PSP for at få hjælp til installation og aktivering af 3D Secure.